VERHUIZEN in Zweden

VERHUIZEN in Zweden

31 oktober 2020 5 Door Grietsje

Verhuizen binnen Zweden, huis kopen in Zweden, lånelöfte, en onze ervaringen.

Hallo lieve lezers, lieve familie, lieve vrienden, lieve iedereen die dit leest!

Wij zijn ‘te plak’! En wat een drukke maar geweldige tijd hebben we gehad na de zomer! De tijd vliegt, weken lijken elke week weer korter te zijn dan 7 dagen. En wat is het dan ook alweer lang geleden dat ik een blog geschreven heb.

Van de zomer al onze spullen die we hadden uitgepakt weer ingepakt en ons eerste Zweedse inmiddels geliefde plekje verlaten om onze buitenlandse droom verder uit te bouwen. Ons eerste Zweedse huis was gehuurd en volledig gemeubileerd, en dat maakt dat we weinig dozen uitgepakt hadden. Maar toch is het altijd veel werk alles weer in te pakken.

Op de verhuisdag afscheid genomen van buren, en onze geliefde huisbaas: wat een fijne man is dat! En wat heeft hij ons geholpen in de eerste periode in Zweden. Ondanks Corona hadden we de verhuisdata zo geprikt, niet bewust, maar wel zo gekomen dat Zweden voor Nederland weer ‘op geel’ in plaats van ‘op oranje’ stond. Wat een feest dat pake en beppe langskwamen! Wat hadden we ze gemist!

Door Corona staan alle plannen on-hold. We zouden in de lente, toen zouden we in de zomer, de herfst en de laatste ideeën gaan uit naar de kerst. Maar dit jaar is een raar jaar, en alles wat we hadden bedacht hebben we met ons boerenverstand toch maar weer laten varen. We willen zo graag weer naar onze ouders, broers en zussen, neefjes en nichtjes, en ook nieuwe neefjes, en neefje of nichtje to-be in de komende weken! Nog altijd zien we veel mensen toch heen en weer reizen, en natuurlijk zouden we dat ook kunnen doen. Maar toch voelt dat niet goed. We hebben ons al meerdere keren bedacht dat we met emigreren natuurlijk zelf besloten hebben onze omgeving te verlaten en onze familie minder te zien. Maar uiteindelijk ook bewust de keuze gemaakt niet naar Canada te gaan omdat we nu de mogelijkheid dachten te hebben een aantal keer per jaar heen en weer te gaan. Hoe anders het weer kan lopen, en niks is te plannen, dat blijkt maar weer!

Zweden heeft deze week de aanbevelingen (lees regels) weer strakker gemaakt. De Zweedse regering geeft aanbevelingen en mijn Zweedse collega’s vertellen mij dat aanbevelingen als regels nageleefd dienen te worden. Dit is hoe Zweden dienen om te gaan met de aanbevelingen, algemeen goed zogezegd en tot nu toe werkt dat erg goed! Op natuurlijk ook hier uitzonderingen na. Voor nu betekenen de aanbevelingen dat we zoveel mogelijk thuis werken, geen openbaar vervoer als het niet nodig is, wel voor zorgpersoneel toegestaan bijvoorbeeld, en ook geen lijfelijk contact met anderen dan je eigen gezin. Eigenlijk wat het advies altijd nog was, maar nu sinds donderdag toch weer iets strikter. Ook shoppen wordt nu bijvoorbeeld afgeraden, vooral in de grote overdekte winkelhallen, boodschappen is gelukkig wel toegestaan.. Overal in de wereld corona perikelen, we zullen we het beste er maar van hopen. Als nou iedereen zich aan de regels houdt, gewoon een periode echt, dan zou het maar zo kunnen dat we dat stomme virus eindelijk een beetje terug weten te dringen.

Waar we wel mee doorgezet hebben in deze pandemietijden is huizen kijken, ook hier met corona-afstand-regelingen. In de rij met afstand, om huizen van binnen te bekijken. Dit geeft ruimte en vrijheid om even rustig een huis

 

te lopen, maar ergens ook de druk om dit snel te doen omdat er buiten een rij van wachtende mensen staat.

Het huis, ons huis nu, was drukbezocht. Alweer, ergens zochten we steeds de huizen die populair waren, in ieder geval om te bezichtigen. Zomaar meer dan 50 mensen in zo’n uurtje, niet normaal. Op de dag van bezichtigen van ons huis was het ook megadruk, we wilden eigenlijk omkeren en doorrijden. Maar toch ons gevoel gevolgd dat we toch zeker wel wilden kennis maken met dit huis en de plek, dus een plekje voor de auto gezocht en ons een weg

 

de vele groepjes mensen gemanoeuvreerd. Voor ons voelden de plek en het huis direct goed, de rust, de ruimte, weidevolgels en de weidsheid, heerlijk! Ergens begon het goede gevoel, en het dit kon ons huis wel eens zijn plantje in ons hoofd vanaf het moment dat we dit huis op de zweedse funda, hemnet.se, voorbij zagen komen.

We besloten te bieden, en dat is wat hier. We hebben eerder meegedaan aan biedingen, en die biedingsoorlog is zenuwslopend. Wat een ellende..Iedereen biedt vanaf wat onder of boven de vraagprijs, en dan is het  afwachten hoeveel bieders er zijn. In ons geval waren we helaas niet alleen, maar met vier serieuze bieders. De prijs ging snel omhoog, en welke tactiek we ook probeerden, grote stappen, kleine stappen, langer wachten of direct er weer overheen, elke keer weer een tegenbod eroverheen. We zijn ver gegaan, maar helaas werd ook ons uiterste bod weer overboden en hebben we ons bod laten staan. Een kleine kans blijft natuurlijk dat de hoogste bieder het bod niet waar kan maken.

Waar wij afscheid hadden genomen van dit huis, en al verder aan het oriënteren waren en druk aan het werk waren, kwam daar het telefoontje een aantal dagen later! De hoogste bieders hadden de financiën niet direct in orde, kostte tijd en de verkopers wilden ons bod een kans geven om het verkopen sneller af te ronden. Wij blij, maar tegelijkertijd een beetje in shock, je weet dat het kan gebeuren, maar de kans is zo klein. Direct volgen dan een aantal spannende uren want dit betekende wel dat we een huis gingen kopen, echt, dus ook een soort van definitief naar Zweden! En dat was toch weer een stap die we moesten nemen. En niet dat we daar even over na konden denk, nee, of we diezelfde middag konden komen tekenen. Euh, wat? Vandaag? We wisten dat het na bieden snel kon gaan, maar nu hadden we ons niet meer meegerekend, we waren immers niet de hoogste bieders.

Na het telefoontje afgesproken dat ik binnen een half uur terug zou bellen, en het even laten bezinken. Wij hadden wel onze financiën voor elkaar, en konden hier

 

snel beslissen. Dit is dan ook een tip aan alle toekomstige huizenkopers in Zweden: zorg ervoor dat je een lånelöfte klaar hebt liggen voordat je begint met bieden! Een lånelöfte is een papiertje van een bank of hypotheekverstrekker, die je al een bepaald hypotheekbedrag beloofd voor een bepaalde periode. Sommige makelaars stellen het als must voordat je kan meebieden, dat was bij ons deze keer dus niet het geval. Eigenlijk net andersom als in Nederland, waar je wel vraagt wat je hypotheekbedrag zo ongeveer kan zijn maar de echte hypotheek achteraf bekeken en geregeld wordt. In Zweden vraag je een lånelöfte aan, en bij de daadwerkelijke koop van het huis is het dan alleen een kwestie van een handtekening zetten bij de makelaar en later bij de hypotheekverstrekker.

Makelaar zijn in Zweden is tevens ook een deel notarisfunctie als in Nederland, de formele contracten gaan via de makelaar. Hier komt geen notaris of andere tussenpersoon aan te pas. Dit kan dus ook verrassend snel. Nadat we teruggebeld hadden een afspraak voor de maandags geregeld, met het risico dat we alsnog achter het net vissen toch bewust hiervoor gekozen. De verkoper kan er namelijk ook nog voor kiezen ook de volgende bieder hetzelfde aanbod te doen. Maar wij hadden een nachtje slaap nodig om deze bewuste bieding af te sluiten met de daadwerkelijke definitieve handtekening.

Deze handtekening bij de makelaar is belangrijk, dit maakt, samen met de aanbetaling van voor het huis dat je bod bekrachtigd wordt en de koop officieel gemaakt wordt. Na een weekendje overdenken wisten we dat we het moesten doen, het gevoel was goed. En uiteindelijk was dit huis en deze plek alles wat we een aantal jaren geleden voor ogen hadden als toekomstdroom!

En nu alweer een dikke maand in ons nieuwe huis, we zijn ‘te plak’. Het laatste en eerste weekend in ons oude en nieuwe huis vergezeld

 

mijn ouders, en wat een werk hebben ze verzet! Hoe fijn is het om een paar extra handen te hebben en het was al veel te lang geleden dat we elkaar in real-life hadden gezien. Perfecte timing qua corona perikelen, de dag na vertrek van mijn ouders werd Denemarken gesloten voor overnachtingen het paste dus precies. En zo fijn dat ze onze nieuwe plek gezien en een beetje beleefd hebben. Ik hoop van harte dat we snel meer familie kunnen rondleiden!

Ons nieuwe huis voelt al snel als thuis! Helemaal omdat we eindelijk al onze eigen spullen weer in huis en om handen hebben. Vanuit Nederland zijn nog spullen opgestuurd, dank broers en vaders! Dus ook Frans zijn hok kan weer ingericht, maar eerst een raam erin en toch maar wel wat isoleren.

De eerste weken zijn zo snel gegaan, veel werken, thuiswerken, dat gaat snel en makkelijk ‘gewoon’ weer door. De eerste onlinecursussen en support alweer gegeven vanuit hier. Hoe ongezellig ik het ook vind we moeten maar doorzetten. Het sociale van kantoor is wat ik mis, andere contacten zijn er na een verhuizing ook niet. Dat komt normaal redelijk vanzelf, maar zo in deze tijden zal het wat langer tijd nemen voordat er echt weer wat opgebouwd kan worden. Naja, voor ons volwassenen dan, de kinderen zijn op hun plek op hun nieuwe school! Nieuwe vrienden, speelafspraakjes, sport. De kinderen hebben hun plek weer aardig gevonden, en dat maakt dat wij als ouders toch een stukje onzekerheid kunnen laten vallen. Het is en blijft toch een verhuizing en het blijft afwachten of de kinderen weer aansluiting kunnen vinden. Maar vooralsnog lijkt dit gelukkig gelukt en hebben we blije kinderen thuis. Die in deze week vakantie de dagen zitten af te tellen dat ze weer naar school kunnen. Ja, echt..

Het hout voor de hout gestookte CV is geleverd en inmiddels hebben we er al een aardig gat in geslagen, of eigenlijk gestookt. Een alleraardigste Zweedse meneer, die geen woord Engels sprak heeft ons een kieper vol hout gebracht. Het heeft onze Zweedse skills zeker weer tot een hogere level gebracht! Hij kwam en opende direct de deuren van de schuur, en wist dat daar het hout gebracht kon worden. We hadden blijkt dezelfde plek uitgekozen als de oude bewoners, en deze beste meneer was vaker geweest! Met wat oefenen hebben we het nu aangenaam lekker warm in huis:)

De eerste leermomenten hebben we ook al gehad, ga maar eens een extra stoppenkast zoeken wanneer de stroom uitvalt. We weten nu dat we meer dan een stoppenkast hebben. Ons waterzuiveringsapparaat hebben we nog niet onder controle, geprobeerd te herstarten en het zuiveringsvat opnieuw te vullen wat op zich gelukt is. Maar het is nog altijd geen fris water, wat we wel hadden de eerste week, dus voor de zekerheid een monteur geregeld die gelukkig snel tijd had, helaas wachten we nog steeds. Gelukkig verkopen ze flessen water dus we redden ons snel.

We genieten van de natuur om ons heen, nieuwe bosgebieden maar ook gewoon in de tuin en rondom ons huis. Thuiswerken met uitzicht op onze tuin en stukjes land, uitzicht op vele vogels, fazanten, en elke dag hoop ik dat er een eland voorbij komt lopen😊 Twee weken geleden gebeurde dat voor huis! Op weg naar school reden we bijna een eland omver, wat een beest! Groot, gekke achterpoten en rennen doen ze ook op een elandenmanier! En twee dagen later zag ik een eland grazen in het weiland vlak bij de bosrand. Echt onwerkelijk en supermooi om te zien!

Genieten, leef je leven en dat doen en proberen we! Ondanks de pandemie die ook hier beperkingen oplegt.