VAKANTIE in coronatijden

VAKANTIE in coronatijden

18 juli 2020 8 Door Grietsje

Wat een feest, vanaf half juni zijn de kinderen al vrij! Schoolvakantie is hier voor de oudsten vanaf half juni tot 17 augustus. De jongsten hebben we nog wel een aantal weken naar de opvang en fritid gehad. Alleen maar thuis zitten terwijl wij beide aan het werk zijn is ook maar saai, beter dan met vriendjes en vriendinnetjes spelen! Maar nu zijn we alweer drie weken heerlijk vrij. De vakantie is alweer bijna voorbij.

Wat hadden we een plannen. Naar Nederland voor jubilea in familiesferen en vriendenkring en verjaardagen. Het zou allemaal kunnen in een korte periode. Zelfs de kinderen dachten dat ze misschien nog even op hun oude school konden kijken. Maar de Corona strooide roet in het eten.

Hoewel we op facebook en andere social media toch nog in Zweden wonende Nederlanders zien gaan, en ‘gewoon’ naar Nederland vertrekken, kijken wij wel naar de regels en adviezen, en het voelt en is gewoon niet verantwoord om maar gewoon te gaan. Zeker omdat we in de familie ook risicogroepen zijn.

Inmiddels gaat het hier in Zweden gewoon goed. Ik snap echt niet waarom er nog steeds een oranje plakkaat op Zweden geplakt is. De IC’s zijn zo goed als leeg, nieuwe besmettingen zijn er amper. Maar ergens is het wel fijn dat niet heel Europa dan ook maar hierheen komt, omdat hier meer vrijheid zou zijn. Die vrijheid is namelijk ook maar beperkt. Thuiswerken is nog steeds het advies, het openbaar vervoer is bestemd voor noodzakelijk. De anderhalve meter is hier ook de grote afstandsfactor, en overal bij kassa’s staan je plastic schermen te wachten. Tussen jou en de kassière, maar ook tussen de naastliggende rij en het inpakstuk met je buren. Dat hier helemaal geen regels zouden zijn is dus niet het geval. Wel is het vrijer gelaten, geen complete lockdown. En dat was voor de kinderen ook wel fijn. ‘Gewoon’ naar school, met ook afstandsregels, en geen gym meer binnen en afstand in de klassen en eetzalen. Handen wassen en ontsmetten, net voor de zomer kregen we bericht van de klassenmentor dat ze geen corona/corona-antistoffen had opgelopen. Dus de regel dat iedereen die ziekteverschijnselen had is ook goed nageleefd! Ofwel, waarom zouden wij in quarantaine moeten als we naar Nederland komen. Maar goed, je zal het maar ergens onderweg op doen en toch je familie besmetten… het kan en zal natuurlijk honderd keer goed gaan, maar we hebben er in overleg voor gekozen lekker thuis te blijven. Hopelijk zit er met de kerst wel een kansje in. Tot zover de corona 😊

Het positieve van niet naar Nederland kunnen is dat je wel een contract kunt tekenen om een huis te kopen😊 En dat hebben we gedaan! Over een anderhalve maand gaan we verhuizen naar de andere kant van Stockholm, vlakbij Enköping. Een prachtig plekje met veel grond, 2,5ha voor onze toekomstige beestjes en groentes en heel veel ruimte voor de kinderen om heerlijk te spelen! Wij hebben er zin in! Het huis kunnen we zo in, en het tweede huis wat erbij staat is om op te knappen, leuk project vinden wij en zo kunnen we in de toekomst dit verhuren en wat makkelijker familie en vrienden ontvangen (als ze nog zin hebben om te komen😉) We houden jullie op de hoogte!

Ons leven hier kan dan toch een soort van ‘echt’ beginnen, onze eigen plek. Zo voelt het in ieder geval voor ons. Eindelijk weer onze eigen spullen, en onze eigen kleurtjes op de muur. Het huurhuis waar we nu wonen is echt super! Maar allemaal huur, en ook huur-inboedel. We gebruiken alleen onze bank vanuit Nederland, en de rest is van het huis. Om de rest van de dozen weer uit te pakken en onze eigen spulletjes weer te gebruiken is voor ons wel superfijn!

Maar ook voelt het definitief. En dat is ook prima, we hebben het enorm naar onze zin! We beginnen weer wat kennissen op te doen, al zullen we ook weer opnieuw moeten beginnen maar dan weten we dat het voor langere tijd worden kan. De kinderen hebben de taal onder de knie, ik versta het nu redelijk en spreek ook basic Zweeds. Hier blijf ik nog aan werken. Het zal dus makkelijker zijn om contacten te leggen, voor de kinderen en voor ons.

Sociale activiteiten pakken we ook weer op, en hier oefen ik de taal meer dan bijvoorbeeld op mijn werk waar de voertaal Engels is. Ik speel weer met veel plezier in een orkest! Het is een harmonie/blås-orkest in Stockholm. Mijn hobo is weer uit de koffer en inmiddels repeteren we weer, na een coronapauze van twee en een halve maand. Ook hier de afstand ertussen, wat het wel wat lastiger maakt. Omdat ik niet alles versta en spieken nu niet zo makkelijk meer gaat, maar inmiddels ken ik de muziektermen in het Zweeds ook redelijk, en weet ik welke cijfers er bedoeld worden. En de dirigent houdt van voorzingen, ook wel makkelijk! In het orkest spelen meer buitenlanders, Engelsen, Amerikanen, Duitsers een multiculti-clubje, waar ik Zweeds leer van deze mensen en natuurlijk ook een heel aantal Zweden, wat wel erg leuk en goed is!

Na een vakantie in Zweden, ontdek-je-plekje in onze eigen buurt. Met ontzettend mooie plekken om te wandelen en heerlijk aan zee om te struinen, te vissen en te zwemmen. Op naar September, waar we gaan verhuizen en opnieuw een start maken in een nieuwe omgeving met een nieuwe school voor de kinderen en een nieuwe plek om te ontdekken waar we alles kunnen vinden. Zin in!