Nyttårslöften

Nyttårslöften

16 februari 2020 8 Door Grietsje

Een nieuw jaar, meer dan tijd voor een nieuwe blog. Twee weken vakantie, en dat was dit jaar vooral twee weken bijkomen. Bijkomen van het afgelopen jaar. Want wat is er veel gebeurd! Vorig jaar zaten we rond deze tijd nog in Nederland en hadden we het hele avontuur nog voor ons liggen, wisten we alleen dat ik een baan had, en waren heel hard op zoek naar een huis. Twee weken voordat ik moest gaan werken kwam eindelijk ons huidige huis op ons pad. En dan, voor dat je het in de gaten hebt, is het eerste jaar bijna voorbij.

Toen we deze stap gingen zetten hebben we dit ook met onze kinderen besproken. En afgesproken dat we een jaar zouden gaan, en dan zouden bedenken of we nog langer zouden blijven. Inmiddels willen ze eigenlijk ons leven hier ook al niet meer missen. Oude vriendjes en vriendinnetjes worden gemist, maar er worden ook nieuwe gemaakt. Gek eigenlijk dat in een jaar zoveel kan veranderen en toch zoveel ook alweer als thuis voelt. Waar we dachten dat het voor de kinderen misschien lastig ging worden, willen ze nu taart eten en vieren dat we hier alweer een jaar zijn.

Wij hebben natuurlijk ook zo onze gedachten en bedenkingen. Wat je het meeste mist is toch je familie, je vrienden, en je collega’s. Overal ben je nieuw, en vooral ook omdat je de taal nog niet voldoende spreekt is gewoon even een praatje maken niet altijd even makkelijk. In het Engels wil het natuurlijk wel, maar voordat je weer wat opgebouwd hebt als wat je in Nederland hebt, daar gaan jaren overheen of misschien wel helemaal niet. Gelukkig blijft familie altijd familie, zijn onze vrienden al heel lang onze vrienden, dus dat zal niet snel overgaan. Maar natuurlijk zien we elkaar wel minder vaak nu. We zijn heel blij met de belletjes en bezoekjes, lang leve het digitale tijdperk! Ook heb ik een heleboel nieuwe collega’s waarvan ik met een aantal gelukkig goed kan opschieten. Maar als je ergens 15 jaar hebt gewerkt dan mis je ook je collega’s waar je al zo lang vertrouwd mee was! Alle praatjes, lekker in het Frysk of Nederlands, en de gezelligheid!

Maar terug gaan is voorlopig nog niet een optie, we zijn voor ons gevoel nog maar net begonnen. Ons huurhuis mogen we in ieder geval nog een jaar huren. Dus dat biedt mogelijkheden! Voorzichtig zijn we begonnen met om ons heen kijken voor een eigen huis. Dat missen we toch eigenlijk best wel inmiddels. Alles hier in huis is ook huur. We hebben alleen onze eigen bank en de rest hoort bij het huis. Inclusief alle keukenspullen en meubels. Het zou fijn zijn weer écht ons eigen te kunnen hebben! Maar dat zoeken en vinden valt nog niet mee. Waar vind je al de te koop staande huizen, welke regio wil je heen, we kennen het niet, funda werkt niet voor Zweden. Alle regels zijn anders. Hypotheken verstrekken ze niet zomaar, 15% van het te betalen bedrag moet betaald worden vanuit eigen middelen. Weer een waar avontuur op zich.

De eerste Zweedse les op het werk ging over Nyttårslöften, ofwel je goede voornemens voor het nieuwe jaar. Voor mij is mijn nieuwe goede voornemen eind dit jaar redelijk Zweeds te kunnen spreken. En dat wordt nog wel een uitdaging! Maar zeker als we straks ons plan volgen en een beetje buiten de stad wonen wel echt een vereiste om een beetje te integreren. Tip voor iedereen die wil emigreren: Leer de taal! Ik merk nu dat dat soms lastig is. Ik versta het nu over het algemeen wel, maar even wat terug zeggen is zo lastig.. Maar we oefenen gewoon verder!

Kerst en Oud en Nieuw zijn omgevlogen! We zijn in Zweden gebleven, met ons eigen gezinnetje. Wat fijn was, maar ook rustig. Zeker als je bedenkt dat we beide grote families hebben en ook altijd met kerst en oud en nieuw veel bij familie waren. Drie dagen kerst hebben we gevierd. Kerstavond is hier DE avond, dan komt de jultomten, ofwel de kerstman. We zijn hier maar in meegegaan. Feest voor de kinderen, helemaal blij met de onder-de-boom-cadeautjes. En zo konden ze op school meedoen en mee vertellen!

Oud en Nieuw zonder echt vuurwerk was vooral voor de jongens wel even wennen. En we zijn er achter gekomen dat hier echt het jaar uit siervuurwerk in de lucht wordt geknald. Vroeg begon het al om ons heen. En even na twaalven, niks meer. Bij ons in de straat in Nederland begonnen we met vuurwerk om twaalf, zoals heel Nederland denk ik, en dat ging dat wel een poosje door. Nou verwacht ik wel dat dat in de komende jaren ook gaat veranderen met de nieuwe vuurwerkregels.

Inmiddels is dat alweer een even geleden. School is weer volop begonnen en de volgende vakantie staat over een week weer voor de deur! We kunnen supertrots zijn op de kinderen. De oudsten hebben de eerste toetsen in het Zweeds gemaakt en behoorden tot de besten van de klas. En ja, ze worden ook beoordeeld op taalfouten. Extra knap dus! Ook wiskunde gaat goed, beide hoge scores. Helaas ook hier die tafels…dus daar oefenen we nog maar weer even op door.

We leven fijn, nieuwe uitdagingen in de toekomst: weer opnieuw een nieuwe school en een nieuw huis in een nieuwe omgeving. Maar we hebben er zin in!