Lucia

Lucia

20 december 2019 8 Door Grietsje

Vrijdag de 13e, geen ongeluksdag dit jaar. Wat een feest. Lucia wordt gevierd op dertien december, en dit jaar is dat dus op een vrijdag. Saint Lucia, een heilige van lang geleden. De ‘namsdag’ van Lucia is op dertien december, vandaar op deze dag het lichtjesfeest ter ere van Santa Lucia. Dit was in de middeleeuwen toen er nog geen kalender was de kortste dag, dus de perfecte dag om de dag van het licht te vieren.

Onze dames hebben ook volop meegedaan aan de Lucia viering. Onze oudste dochter heeft op school meegedaan in het Lucia koor. Liedjes allemaal ingestudeerd in het Zweeds, trots! En wat ging het goed! Waar het eerste optreden in het water viel voor haar omdat de zenuwen onbewust toch wat te veel werden, gingen de tweede en derde uitvoering erg goed! De meiden hebben op de dag van Lucia ook speciale kleding aan. Witte jurken, een soort van nachthemden van vroeger, en daarbij een glitterlint om de middel en in het haar. Glitterlint, van die kerstboomslingers, maar dan een verfijnde variant. En dan is er ook een meisje die Lucia speelt, deze had een rood lint om de middel en op het hoofd een krans/kroon, met een aantal kaarsen. Daarbij waren er ook nog kinderen verkleed als peperkoek en kerstman. Jongens in het koor hadden ze op school niet dit jaar, maar als ze meezingen hebben ze ook een witte jurk aan met een glitter, en daarbij een witte puntmuts.

Bij de Lucia viering komt het koor zingend in een optocht de kerk binnen en na afloop ook weer naar buiten. Dit wordt de ‘Luciatåget’ genoemd, de Luciatrein. Alle koorleden hebben een brandende kaars in de handen. Ook onze oudste dochter. Nat papier onder de kaars en een beschermdoek, en dan de hele viering rechthouden en opletten dat de kaars niet te ver opbrand. Best spannend allemaal. Helaas de eerste uitvoering gemist, en deze was ook voor de ouders, maar volgens de jongens was het Luciafeest prachtig en was onze dochter een superster! Volgend jaar maar weer!

Na afloop de volgende traditie, volgens mij hebben de Zweden voor elke gelegenheid een lekkernij. Bij Lucia eten ze (we) ‘lussekatter’ of wel ‘lussebullar’ en ‘pepparkakor’ en om te drinken ‘glögg’. Glögg is volgens mij wel meer voor volwassenen, het is een soort wijn/ gluhwein, het wordt warm gedronken met of zonder alcohol. En dan gaan daar amandelen en/of rozijnen bij in het glas. Afgelopen weekend heb ik ook voor het eerst kennis gemaakt met glögg, en ik moet zeggen ik vond het lekker!

Op vrijdag was ook in het gebouw waar ik werk beneden in de hal een Lucia viering. Ik was onder de indruk, het was prachtig! Ons gebouw heeft een hal, en dat is een open plek met alle galerijen van de acht verdiepingen kijken er op uit. Het is dus een open plafond tot aan de achtste verdieping. Dus wat een klank, en wat kon dit koor mooi zingen. Het was een universiteitsklas. De traditie is dat de studenten langs gaan bij de bedrijven om een Luciatåg te verzorgen. Eerst kwam de ‘trein’ zingend binnen met de kaarsen en de bijpassende kleding en onder het gezang van ‘Santa Lucia’ . Wat een prachtige stemmen. Ik was echt verbaast over het niveau. Ik probeer een klein filmpje up te loaden van een paar seconden, meer heb ik niet kunnen filmen, maar toch een indruk te geven. Voor de liefhebbers een link naar een mooi voorbeeld https://www.youtube.com/watch?v=i2-Q_ObdE-4

En onze kleine meid, die zingt het hele weekend ‘Santa Lucia’. Op haar forskola hadden ze ook een luciaviering, een optreden van de kinderen, echt superschattig! En natuurlijk koffie en lussebullar na afloop. Het koor was bijna niet te horen, maar toch, deze kinderen zijn allemaal erg jong. Onze dochter zit in de oudste groep met haar net vier jaar. Ze vond het heel spannend, en speciaal dat ze net als haar grote zus ook een luciajurk aan mocht met glitter om de middel en in het haar! En dan met heit naar de viering, een lichtpuntje in deze donkere dagen. En dat is precies waar het om gaat, viering van het licht! Op naar weer verlenging van de dagen!

De vrijdag voor mij was naast Lucia nog bijzonder met een kerstfeest van het werk. Een middag en avond met nacht in een superluxe hotel met spa en zwembad met giga glijbanen. Met zijn allen in de bus naar Västerås, naar onze bestemming. Wat top dat onze baas dit nog altijd doet voor alle medewerkers! Een middag relaxen, en daarna kerstdiner. Een traditioneel ‘julbord’ een kersttafel. Lopend buffet met allerlei lekkernijen, en dan een koude variant en daarna een warme variant. Heerlijk! Een weekend van de tradities. Nog zo’n traditie tijdens het diner was het zingen voor een borrel… En hoe verbaasd waren mijn Zweedse collega’s dat in Nederland weinig gezongen wordt. Niet altijd op school en universiteiten. In Zweden is zingen blijkbaar een onderdeel van school tot en met de universiteit. En dan traditioneel, maar ook gewoon voor de lol. En zo ook tijdens ons diner. Zweden hebben talloze liedjes om te zingen voor een borrel. Zonder zingen geen borrel! Er was een boekje voor alle niet-Zweden, het is ten slotte een internationaal bedrijf dus ik ben niet de enige niet-Zweed. Dat had ik wel gezien, maar ik had niet kunnen bedenken hoe dit in zijn werk zou gaan. Ineens begint de tafel schuin naast ons, een ‘mannen-tafel’ uit volle borst te zingen, en ik ben echt verbaasd dat er zo uit volle borst wordt gezongen. En dan hop, allemaal een romertje drank achterover. De beroemde Zweedse ‘schnaps’. En geen schnaps zonder te zingen dus ook onze tafel moest eraan geloven, zingen en hup, achterover. Nou ben ik geen echte Zweed en zeker geen doorgewinterde drinker, dus gelukkig bestaat er ook zoiets als halve, kwart en kwint glas. Ik heb maar kleine slokjes per keer gedaan. Maar deze traditie was toch te leuk om niet aan mee te doen. Na een paar rondes kwamen er zelfs rondes met de hele zaal, uit volle borst, echt fantastisch! Niet om de drank, daar ben ik helemaal niet zo van eigenlijk, maar vooral om het gevoel van saamhorigheid en samen zijn!

Na Lucia komt kerst, en natuurlijk kerstvakantie. Afgelopen week de laatste week voor de kerstvakantie. Voor ons allemaal. We hebben heerlijk twee weken vrij. Wat een druk jaar hebben we achter de rug. Vandaag en gister hadden de kinderen de kerstafsluiting op school. Allemaal kerstliedjes zingen voor elkaar, en voor onze zoon ook een optreden voor alle ouders en daarna Fika in de klas. Ook hier was de spanning zo hoog dat het zingen niet helemaal gelukt is, maar wat hebben we genoten van de Fika! En vandaag kon hij in de herkansing, en hoe! Super gedaan, goed gezongen. De juf was trots, wij nog meer!

Op de valreep van dit jaar nog super nieuws wat betreft werk, mijn man mag blijven bij het bedrijf waar hij nog altijd werkt in Nederland. Een vast contract, en hoe fijn is dat in een land waar je zonder vast contract niet meegeteld wordt in de hypotheekwereld. En hoe super is het dat mijn man nu een leuke baan heeft die bij hem past, er lol in heeft en vanuit Zweden mag blijven werken daar! Super bedankt, een beter kerstcadeau kunnen wij ons niet wensen! Op naar het uitbreiden van onze nieuwe toekomst hier, we wonen hier inmiddels alweer 10 maanden maar het voelt als een paar weken..

En nu op naar de kerst, en dit jaar nog meer dan andere. Op school wordt er ook volop gespeculeerd wat er onder de kerstboom zal liggen en wat je graag zou willen hebben. Dus maar afwachten of de kerstman ook bij ons langs komt ?

Fijne kerst allemaal, ‘God Jul’! En ‘Gott nyt år’, een gelukkig nieuw jaar!

Een klein stukje van de Lucia viering in de hal beneden op mijn werk. Alle acht etages stonden vol met luisterend publiek.