Jaarlijkse traditie

Jaarlijkse traditie

12 oktober 2019 4 Door Grietsje

De eerste keer dat we niet bij een jaarlijkse traditie waren.. gek, maar ook voelt het nog steeds goed hier te zijn!

Omrop Fryslân, wat een leuk idee om het Flaeijelfeest live uit te zenden! De kinderen hebben bijna de hele middag voor de buis gezeten om bekenden te spotten, waren we er toch een beetje bij. Ja, die doorbroken jaarlijkse traditie is het dorpsfeest van het dorp waar we woonden. Of nouja, niet altijd gewoond hebben maar wel altijd dicht genoeg in de buurt om er iets van mee te maken. Maar zo is het toch gelukt er wat van mee te krijgen. Zelfs een berichtje van ons wat voorgelezen werd op de live radio, dat vonden de kinderen toch ook wel weer een heel ander ‘cool’ dan daadwerkelijk aanwezig zijn. Natuurlijk was dat even lastig. Want vooral de oudste twee weten maar wat goed hoe leuk het altijd was! En natuurlijk kwamen de verhalen wel binnen van familie en vriendjes via alle sociale kanalen. Maar wat hebben we een gezellige middag gehad! Tv aan, en bankhangen.

Heerlijk weer een weekend thuis na een dikke week van huis naar Budapest. Voor werk, opstap, cursus geven, demo’s geven.  En dat ging lekker! Eindelijk begin ik weer wat ‘grip’ te krijgen op mijn nieuwe werk. En dan mag je ook nog om de zoveel tijd een reisje maken. Budapest, veel werken, maar ook twee avonden om de stad te verkennen en te relaxen in een heerlijke spa (van die heerlijke warme baden, sauna)!

En wat een verrassing kregen we toen we ineens een camper voor de deur kregen! Ik was gewoon aan het werk. En wist wel dat mijn broer en schoonzus op huwelijksreis waren naar het noorden. Maar een plan hadden ze niet, en er wonen ook nog vrienden in Noorwegen. Dus wij rekenden nergens op. Een verrassing! De kinderen waren zo blij, een heel weekend met hun oom en tante, waar ze in Nederland ook veel mee optrokken, was een feestje. Spelletjes, wandelen, nintendo switchen, farming, zoiets, gewoon heerlijk qualitytime. En dan was mn broer ook nog jarig, naja de dag nadat ze weggingen. Maar daar hebben we natuurlijk wel even een taartje op gegeten.

En dan begint oktober, normaal natuurlijk, elk jaar na het dorpsfeest komt oktober. Maar nu is dat hier toch weer nieuw. We hebben hier in Zweden nog geen herfst meegemaakt. Wel een weekje vakantie een aantal jaren geleden in de winter, wat we heerlijk vonden. Maar nu herfst, naja winter in Nederlandse termen afgelopen week. De Zweden hier lopen in groten getale nu al met mutsen en wanten rond. Het was al onder nul in de nachten. Deze week is het weer wat warmer en kunnen de mutsen en wanten nog weer even de kast in vinden wij, maar de Zweden zetten het warm aankleden gewoon lekker door. En de bomen, die zijn prachtig! Hopen dat storm nog even op zich laat wachten, dan genieten we nog even van al die mooie kleuren hier in de bomen. Groene naaldbomen, die groen blijven en prachtig knalgeel, oranje, rood! Met het zonnetje erop ‘spat’ het van de blaadjes. En zon krijgen we hier zeker. We hebben voordat we gingen wel gelezen dan Zweden veel meer zonuren heeft dan Nederland. En tot nu toe is dat zeker waar! Heel vaak schijnt de zon, en af en toe zitten er wat donkere dagen tussen met regen. Maar vaak komt na regen alweer vrij snel het zonnetje tevoorschijn.

Afgelopen weekend zijn we gaan kijken bij Skogskyrkogården. Een kerkhof, midden in de stad Stockholm. We hadden veel verwacht maar zo groot en, raar maar waar, mooi. Hadden we het niet verwacht. Het is een enorm groot park midden in de stad. Maar zodra je binnenloopt voel je de rust. Het graf van Avici hebben we niet gezien, maar dat is ook niet zo gek als je bekijkt hoe groot het is qua oppervlakte. We hebben uren gelopen, weliswaar met kinderen dus dat gaat over het algemeen niet direct heel snel, maar enorm. En heel veel graven, een aantal kapellen maar bijna allemaal heerlijk in het bos tussen de bomen.

Inburgeren gaat goed. De kinderen vinden school steeds leuker. Ze hebben verschillende lessen over de hele dag, naaien, houtbewerken, gps speurtochten, puzzeltochten in het bos, maar ook musea en zwemmen. Onze dochter zei terecht, ik heb de afgelopen maand meer leuke dingen gedaan op deze school dan op mijn oude school. Niet dat ze de oude school niet leuk vonden, integendeel. Maar het kan ook anders. En we waarderen het enorm! Blije kinderen uit school, Rinse die ook op school zit nu en geniet van de lessen maar sinds deze week ook van de fritiid, naschoolse, waarbij ze twee middagen in het bos zijn en een middag in de gymschool. Hij geniet zichtbaar. Sinds deze week mag hij ook op Nederlandse les, en dat is toch ook wel bijzonder. Onze drie oudste kinderen krijgen allemaal Modersmålsundervisning, ofwel onderwijs in de moedertaal. Frysk daar doen ze niet aan, maar Nederlands wel. Dus dat hebben we aangevraagd. En alle kinderen vinden het leuk en gaan graag extra uren naar school om Nederlandse les te volgen. Voor onze jongste wachten we het eerst maar even af. Ze heeft vriendjes gevonden op de forskola, en zelf al haar eerste kinderfeestje meegemaakt!

Nu maar afwachten hoe donker en koud de winter echt gaat worden. Wij zijn stiekem wel benieuwd en wachten maar af. Rond half zeven begint het nu te schemeren en de zon komt op rond zevenen dus tot nu toe is het nog niet zo donker. Maar dat gaat snel veranderen. We wachten het af! Kom maar op!