Zomer-muziek

Zomer-muziek

18 september 2019 4 Door Grietsje

Zomer, muziek, en dan de eerste tekenen van de winter.

Na de zomer is het altijd weer even inkomen. Maar zoals al genoemd in de vorige blog is dat gelukt! De kinderen gaan weer naar school en komen eigenlijk elke dag blij uit school. Natuurlijk is er wel eens wat, maar niet anders dan we zouden hebben in Nederland.

Sommerfest, een dag feest op het werk. Naja, niet op mijn werk, maar een dag uit naar het zomerhuis van de baas. En dat is me een zomerhuis! Denk dat ons normale huis er wel vier keer in kan. En dan ook nog aan het water. Wat een heerlijke dag! Gelukkig was het mooi weer, de werkelijke dag werd ook pas in de week zelf vastgelegd om zo de kans op mooi weer te vergroten. Er waren jacuzzi’s, een binnenzwembad, massages maar ook de zee, of eigenlijk een uitloper ervan. Hier konden we allemaal watersporten uitproberen, jetski’s, waterskiën. Ik heb dit allemaal niet gedaan, tsja, kon niet alles! Ik heb voor het eerst flyboarden gedaan. Echt supervet! En het lukte ook nog best wel ook. Rustig aan uit het water komen was de opdracht, en dan je evenwicht bewaren. Ik zou het zo weer doen! Ook heb ik danslessen genomen, met een groep choreografieën instuderen in een uur. En dan een paar achter elkaar. Dus wanneer ik nu ‘ Don’t stop me now’ hoor van Queen, dan zal dat nooit meer hetzelfde zijn ?En de leiding, ik kende ze niet, maar bleken de leraren te zijn van het dansprogramma hier op de Zweedse televisie. Misschien moet ik nog eens een aflevering opzoeken om te kijken of ik ze herken. Na een heerlijke relaxte dag moesten we ons opmaken voor het avondprogramma. Letterlijk, ik heb nooit veel make-up maar nu ben ik professioneel opgemaakt. En dan met een mooie jurk op naar het diner, deze keer een walking- en dancing diner. Op een schip, de Teaterskeppet. Al varend met prachtige vergezichten, heerlijk gegeten en gedanst. Een heerlijk avond! Bij terugkomst was het nog niet klaar, een heuse dansvloer in de tuin en daar ging het feest verder. Wat een dag! Maar ik heb genoten!

De volgende dag helaas weer gewoon aan het werk…maar gelukkig mochten we zelf bedenken hoe laat op de ochtend we gingen beginnen. De hele week was een drukke week, conferentieweek. De hele week bijspijker-cursussen over het bedrijf en wat er speelt en wat er gaat komen in het aankomende jaar. Voor mij was alles nieuw. Wat een week, maar wel een topweek.

Na een week komt er gelukkig altijd weer een weekend! Weekenden zijn om bij te komen. Weekendwandelingen in de bossen en op de heuvels vlakbij. We doen wel vaak even een ommetje, maar nu hebben we eens een wat langere route gekozen. Eten en drinken mee, en gaan. Gewoon vanuit huis, hond mee, heerlijk omstappen. De route was niet helemaal onbekend. We hebben, voor diegene die onze omgeving een beetje kent, de route over de grote rotsen genomen en daarna het bos in. Halverwege zijn we heerlijk even gaan zitten en in het bos wat gaan eten. Zonder barbecue, dus echte Zweden zijn we in deze nog niet, we hadden gewoon een (oer Hollands) broodje mee?. Voor ons bijzonder, maar voor onze jongste dochter merken we dat ze dit vaker doet. Dat is natuurlijk ook zo. Op haar Forskola spelen ze elke dag buiten en gaan ze minimaal twee keer het bos is de hele dag om daar ook eten te koken en te lunchen met zijn allen. Dus al snel kwam de vraag of we ook ‘Päron’ of ‘Äpple’ mee hadden. Op school krijgen ze dit wel altijd, maar deze mem had dat niet in haar tas gestopt. Voor een volgende keer weer genoeg ideeën!

Afgelopen twee weken nog een hoogtepuntje, een trompet gehuurd voor onze oudste dochter! Ze is helemaal in haar nopjes, een echte trompet. Een cornet vond ze ook al fantastisch, maar eigenlijk vanaf dat ze gestart is met muziek is die trompet toch wel wat ze echt graag wilde. Het systeem van muziekles is hier nogal anders dan in Nederland. Waar we daar een instrument huurden van het orkest in ons dorp, moet het nu via een digitale pagina aangevraagd worden bij de gemeente. En daarna zetten ze je op een wachtlijst, gelukkig voor Jente krijg je voorrang naar leeftijd. Dus mag ze direct dit seizoen al instromen. Dat is dan de muziekles, maar dan wilde we ook een instrument huren. Dat is dan weer een andere tak, via de muzieklerares een aanvraag gedaan. En dan wachten op een mailtje om je instrument af te halen. Gelukkig is dat ook gelukt, al was het gebouw waar we moesten zijn niet echt makkelijk te vinden. Op google maps leek het makkelijk, maar toen ik daar aankwam bleek het weer allemaal niet op dezelfde hoogte te staan. Het gebouw, wat ik gelukkig wel gevonden heb, bleek verscholen achter andere gebouwen op een heuvel achter een heuvel te liggen. En het leek zo dichtbij…Mijn conditie is aardig verbetert, alweer allemaal trappen op, maar gelukkig gevonden! Bij thuiskomst een blije dochter!

En afgelopen maandag was het dan zover: Trompetles! Nog een verschil volgens onze dochter, want nu heeft ze een muziekjuf. Ik denk dat er ook wel muziekmeesters zijn, maar ze kwam er wel leuk mee op de proppen dat ze dat toch gek vond. Grappig hoe snel iets ‘normaal’ wordt, of ‘zo hoort’. Maar wat een leuke juf hebben we getroffen! De eerste les was geslaagd, vooral een beetje uittesten wat Jente allemaal al kon en waar we verder kunnen gaan. En dan natuurlijk de taal. ‘En fjärde’ in plaats van een vierde ‘en åttonde’ is een achtste. Dat is even wennen, maar gelukkig ziet dat er op muziekpapier wel hetzelfde uit! Dus gewoon spelen en die trompet die wilde wel met Jente spelen, blije meid thuis! Op naar volgende week.

Sinds deze week is het ineens kouder. Maar op de apps op mijn telefoon, de nieuwsapps voor Nederland, blijkt dat ook daar deze week de eerste nachtvorst geweest is. Mijn collega’s hebben het al weken over dat de zomer voorbij is en dat de winter komt. Dus dat geloven we dan maar, ze hebben immers meer ervaring dan wij! Maar ik moet toegeven dat ik het wat overdreven vind soms, dat ineens de zomer over is dat valt in ieder geval dit jaar dan, ook wel mee want ook vandaag schijnt de zon weer vol op! Dat het nu donkerder wordt is wel een feit. Dat die curve er nu voor zorgt dat de dagen ineens wel snel korter worden merken we zeker. Rond een uurtje of acht ’s avonds is het toch echt wel donker. Maar ook dat is niet alleen negatief. Want hoe blij kun je onze kinderen maken met een (nep)kaarsje op tafel na het avondeten!