NEDERLAND EEN HALF JAAR LATER

NEDERLAND EEN HALF JAAR LATER

30 augustus 2019 5 Door Grietsje

Vakantie, maar dan anders

Wie had dat gedacht vorig jaar. Dat we nu op vakantie zouden gaan naar Nederland. Vakantie in Nederland is voor ons niet heel gek, dat deden we vaker. Maar dat je dan met het vliegtuig gaat. Dat was voor de kinderen toch wel weer een hele belevenis! Waar we ergens vorig jaar de knoop doorhakten om ervoor te gaan. Echt een jaar ongeveer want mijn sollicitatiegesprek is alweer bijna een jaar geleden, we nu alweer een half jaar in Zweden zijn, het huis weer vertrouwd voelt. En de omgeving weer bekender wordt.

Maar het is dan toch echt zo. Soms moeten we onszelf even herinneren aan het feit dat we gewoon gegaan zijn! En ja, dan horen deze vliegtickets kopen voor een Nederlandse vakantie erbij! Extra bijzonder om deze zomer naar Nederland te gaan omdat mijn broer getrouwd is met mijn fantastische schoonzus! Wat een feest, en hoe leuk om zo ongeveer de hele familie in een dag weer te zien. En wat was het een mooie man, dat kleine broertje van mij. En mijn schoonzus, die op ‘Elsa’ leek, voor de kenners. Prachtig, onze kleine meid was helemaal onder de indruk.

Dit jaar is vakantie geen vakantie, het is anders. Na een half jaar ben je eigenlijk weer een soort van thuis, maar toch niet want ons huis is niet meer ons huis. Dus sliepen we twee weken bij mijn ouders. Dat was dan ook weer een primeurtje, want samen met mijn mannetje had ik dat nog nooit gedaan:) Super dat dat kon. Super gastvrij! Mijn ouders hebben met mijn broers een boerderij, en onze kinderen vinden dat heerlijk! Ze kunnen vroeg naar buiten, de hele dag lekker omstruinen en hier en daar helpen met de koeien. Maar dat alleen was niet genoeg. Weken werd er naar uit gekeken om ook weer met vriendjes en vriendinnetjes af te spreken! En dat is gelukt, twee weken onder de pannen zijn ze geweest. Ze hebben alles eruit gehaald wat erin zat. Met iedereen afspreken lukt helaas nooit, en er waren ook nog vakantiegangers die we helaas niet getroffen hebben. Een heerlijke tijd, veel qualitytime met mijn ouders en schoonouders, broers, zus en vrienden, collega-vrienden, neefjes en nichtjes-vriendjes. Wat kun je veel in twee weken! Helaas ook wij hebben niet iedereen kunnen treffen. Dat was een onmogelijke opgave.

En dan mijn broer en schoonzus hoogzwanger. Super dat we de dikke buik nog even konden bewonderen. Eigenlijk hadden we afgesproken dat het kindje ergens in de twee weken zou komen. Maar natuurlijk dacht die kleine kerel daar anders over. Dus twee dagen nadat we terug waren geboortenieuws! Super! Helaas nu niet direct even kijken, maar gelukkig in de wereld van tegenwoordig wel foto’s en filmpjes! Hoe anders is dat dan ook op afstand, maar ergens voelt het op deze manier toch ook weer heel dichtbij. Bij ons volgende bezoekje gaan we je zeker ontmoeten kleine kerel!

De rust hebben we gelukkig nu weer teruggevonden. De weken in Nederland zijn goed geweest. De kinderen hebben hun hart op kunnen halen. Afscheid was weer zwaar, maar nu  vinden ze het ook weer heel fijn in Zweden. De eerste weken school zitten er al weer op. Waar we dachten dat onze zoon het lastig zou gaan vinden de eerste weken op de nieuwe school. Hij is 6 geworden en gaat vanaf dit jaar naar de forskola-klass. Hij komt zingend uit school. Het heengaan blijft nog spannend, maar een dikke kroep van heitie helpt. Topper! Onze tweeling had het er even lastig mee. Een grote omschakeling was het ook. Van vakantie ‘thuis’ in Nederland een weekendje later naar de Zweedse school en realiteit. Maar deze week hebben ook zij het ritme weer gevonden. Heerlijk! De jongste was na een dag alweer gewend. Ze praat de hele dag, verteld de meesters en juffen hele verhalen. Helaas voor de meesters en juffen doet ze dat nog in het Frysk. Dus kwam ook de vraag van hun kant of we misschien wat woorden konden opschrijven zodat ze er iets van konden begrijpen. Maar dat is lastiger gezegd dan gedaan. Hoe ze de dingen uitspreekt, en dan dat op papier zetten.. Daar wordt het niet beter of makkelijker van. Onze meid heeft het ontzettend naar de zin, dus we laten het maar zo. Ze vindt kletsen heerlijk, en ze vindt het (nu nog) genoeg als ze aandacht krijgt. Niet per se een juist antwoord. Ze leert nu al zoveel Zweedse woorden dat het vast niet lang gaat duren dat ze al die woorden waarmee ze ons nu al verbaasd ook op school erdoorheen gooit. En zo langzaamaan de meesters en juffen in het Zweeds de oren van het hoofd kletst.

Nu op naar het weekend. Afgelopen week hebben de kinderen op school het ‘einde-van-de-zomer-feest’ gevierd. Dat zegt genoeg. De laatste week zomer, dat wil gelukkig niet per se zeggen dat het mooie weer ook voorbij is. Hier was het deze week ook nog dik 25 graden. Wat mij betreft mag dat nog even zo blijven. Twee dagen hebben we ’s avonds vroeg gegeten, en ik direct uit het werk op het strandje, en heerlijk gezwommen. Op de forskola hadden ze nog een stranddag georganiseerd. Einde van de zomer mag nog wel even wachten. Maar je merkt wel dat het verandert. De bomen worden al wat herfstig in de kleuren hier, en rond een uurtje of acht ’s avonds begint het te schemeren. We zullen het zien en beleven, die donkere dagen. Voorlopig genieten we nog even van de zomer 🙂