ID kaart vs Paspoort

ID kaart vs Paspoort

20 juli 2019 8 Door Grietsje

en een weekje vakantie 🙂

Hoe heerlijk is het dat je kan vliegen naar Nederland en je daar in twee uurtjes bent, naja alleen de vliegreis dan. Okee, milieutechnisch is het niet de beste beslissing om dit te doen voor twee dagen. Maar de beslissing is toch gevallen op qualitytime met mijn lieve zus! Samen een nachtje weg, heerlijk bijkletsen en ook nog naar een superconcert van Muse in het Goffertpark samen mijn zwager en schoonzus! Deze kaartjes hadden we al bijna een jaar teruggekocht en destijds al afgesproken dat waar we ook zouden wonen, we zouden proberen toch te gaan! Gelukt! Een heerlijke tijd, waar ik ook nog tijd gevonden heb om bij te kletsen met een vriendin die ik al jaren ken maar niet vaak meer zie. Heel fijn!

Samen hadden we een weekje vrij vorige week. Vooral regen, maar de bedoeling was ook vooral samen bij de kinderen zijn. De oudsten hebben immers al heel lang vakantie, en wij werken maar door. Omdat Frans thuis werkt kunnen de kinderen lekker thuis zijn. De oudsten houden een oogje op de jongsten en inmiddels gaat dat al heel goed. De kinderopvang voor Rinse en Alien is ook dicht nu voor vier weken. Ze kunnen wel naar een andere locatie, maar voor hen is vakantie ook wel even fijn!

Deze vakantieweek hebben we ook nuttig besteed, regeldingen. Auto gekocht, beetje rondgekeken in de omgeving, met de kinderen naar de ‘Zweedse balorig’, lekker gerelaxt. En voormij was dat wel nodig, de eerste maanden op mijn werk hadden er wel voor gezorgd dat ik echt een weer bijgeslapen heb. Maar ik ben er weer, en we gaan weer fris en fruitig door! De eerste testen op het werk niet in een keer goed doorstaan, dus nog een keer in de herhaling afgelopen week. Maar nu ging het goed! Had ik daar toch even een beetje stress van, en dat ken ik niet van mezelf? Maar blijkbaar heb ik het toch wel in me.

De eerste keer mijn verjaardag hier in Zweden. Gewoon werken, maar bij thuiskomst echt fantastisch ontvangen

 

de kinderen. De ‘happy birthday muziek’ stond aan toen ik de deur opendeed. De kids hadden op de uitkijk gestaan! Het hele huis was versierd met heel veel vlaggetjes? En onder het genot van heerlijke zelfgemaakte taart van mijn dochter ook nog mooie cadeaus gekregen. Allemaal mooie tekeningen, en ook nog waardebonnen. Waarvan eentje voor ‘bakjes thee op de bank’! Een heerlijke gewoonte hier is ’s avonds met de oudste twee nog even een bakje theedrinken, en nu krijg ik bakjes thee als ik mijn waardebon inlever! Hoe lief!

Deze week weer een kleine overwinning. Frans heeft ook zijn Zweedse ID kort! Dat had wat ‘andere voeten in de aarde’ dan de aanvraag van die van mij. Omdat we in Nederland de keuze hebben tussen een paspoort of een ID-kaart. En we niet van plan waren ver te reizen hebben we voor Frans de laatste keer een ID kaart gekozen in Nederland. Maar als je hier in Zweden deze kaart wilt gebruiken om je te legitimeren voor een Zweedse IDkort, dan accepteren ze deze niet. De ID kaart heeft bijna exact dezelfde gegevens als de harde kaart in je paspoort. Maar Zweden heeft besloten deze niet te accepteren. Dus twee keuzes, of een nieuw paspoort. Of als iemand in je gezin je kan identificeren als zijnde degene die je zegt dat je bent, dan mag dat ook. Wij kozen voor het laatste. Dus afgelopen twee weken weer naar het Skatteverket in Stockholm, met zijn tweeën, zodat ik, bezitter van een Zweedse IDkort, kon bevestigen dat Frans en ik getrouwd zijn en kinderen hebben. Check! Dus gister, eindelijk, kon ook Frans zijn Zweedse IDkort ophalen.

Nog twee weekjes en dan weer een korte vakantie, en dan komen we naar Nederland! Kijken of we Nederland nu ook ver vinden.