Bestaansrecht, nu dan toch?! HOERA!

Bestaansrecht, nu dan toch?! HOERA!

29 juni 2019 5 Door Grietsje

“Een Bridgeday, cadeautje van de baas”!

En toen begon de week na de BeNeLux meeting, zie vorige blog, met de verjaardag van onze tweeling, en de dag daarop 6 juni Nationale dag! In Zweden een feestdag, en voor mij dus een vrije dag. Heerlijk, en dan doet mijn nieuwe baas ook nog aan “bridging-days” dus de vrijdag ook vrij! Een bruggetje naar het weekend. Het weekend

 

met Pinkster, de vrije dagen kunnen niet op in deze weken. Naja dat zou je denken, want mijn man heeft niet de luxe van deze Zweedse feestdagen. Maar pinkster, toen werden de rollen omgedraaid. Die dag kennen ze dan weer niet in Zweden. En dus ging ik ‘gewoon’ aan het werk en de kinderen ‘gewoon’ naar school op tweede pinksterdag.

Over school gesproken, we zijn hier al aan de zomervakantie begonnen! Siemon en Jente hebben al een week vakantie. Eigenlijk elk weekend weer een beetje vakantie hier! De kinderen treffen het met het mooie weer, en springen elke dag meerdere keren in zee. Naja, een uitloper van de zee. Hier, op 5 minuten lopen bij het strandje met zee.

De laatste schooldag was een groot feest. Eerst begon de dag ’s ochtends met normale lessen. Maar ’s middags werden ook de ouders verwacht. Een heerlijke Zweedse Fika in het klaslokaal, en een spelletje Kahoot, wat Nederland ook kent. Voor de niet kenners, dit is een computerprogramma waarin je kennisvragen kunt zetten en deze dan met een hele groep kan spelen. Je kan inloggen met je mobiel of tablet op het aangemaakte kahootspel en meedoen. Leuk! En voor ons nog best een leuke score, niet laatste? en dat met een quiz totaal in het Zweeds!! Fika, koffie met heel veel lekkers? broodjes, taartjes en dat veelal zelfgemaakt!

Het plein was omgebouwd tot een podium. En een heuse band van leraren, leerlingen en andere bandleden. Alle klassen hadden de afgelopen weken een lied ingestudeerd. Siemon en Jente ook, “Symphony” (Clean Bandit). Dus na de Fika iedereen naar buiten, alle klassen deden hun voordracht en onze kinderen zongen ook fanatiek mee! (ja, allebei) Van de hoogste klas werd afscheid genomen. Deze kinderen zijn een jaar of vijftien. Pas dan is de doorstroom naar de volgende school. En niet overal in Zweden is dit hetzelfde. Soms hebben de kinderen tot achttien jaar één en dezelfde school. De school waar ze heen gaan na deze school zit hier een dikke vijf minuten verder fietsen vandaan. Maar voor onze kinderen is dit voorlopig dus nog even ‘de’ school de komende tijd.

Volgend jaar komt Rinse ook bij zijn broer en zus op school. Forskola-klas, eigenlijk een groep 0 hier op school. Ook nog geen verplichte zaak, hier begint het echte schoolleven pas bij 7 jaar. Maar vanaf 6 wordt je toch wel min of meer verwacht. Ergens net zoals in Nederland waar ook vanaf 4 jaar de meeste kinderen toch wel naar school gaan, maar de leerplicht ook pas officieel start bij 5 jaar. Wij gaan maar mee in de meerderheid hier, dus gaat Rinse volgend jaar naar de Forskola-klas. De introdag een paar weken geleden ging nog niet zo flitsend, maar inmiddels heeft Rinse wat een beter idee wat hem te wachten staat en dat helpt hem enorm! Op de Forskola, de kinderopvang waar hij nu heen gaat, zit hij nu ook bij kinderen in de groep die bij hem in de klas komen. Hier gaat hij nog maar net naar toe, hij wilde de eerste maanden niet naar de ‘grote’ groep. En is daarom gezellig bij zijn zusje in de groep geplaatst. En dat gaat prima! Inmiddels is Rinse wat gewend aan de nieuwe kinderen en is Alien ook al even mee geweest naar de grote groep.

Lang wennen kan hij niet meer, want afgelopen week had Rinse zijn afscheid op de Forskola. Daar waar hij net begonnen was, komt deze periode alweer tot een eind. Eindfeest, “ook als je nog maar net begonnen bent” zei de juf! En het feest wat super! Gezellig eten, samen met de kinderen van alleen de ‘grote’ groep deze keer en alle ouders waren ook uitgenodigd! Nu hebben wij hier nog geen oppas, dus ging ik deze keer met Rinse mee. Het was een superleuke avond. Lasagne, salade en mega-veel zelfgemaakt ijs! Met Rinse zijn favoriete “jordgubbe”! Hij heeft zoveel gegeten dat hij misselijk was van al die aardbeien… maar de avond kon niet meer stuk. En het ijs is gebroken, hij heeft heerlijk met een aantal kinderen in zijn klas gespeeld. Ook een jongetje die bij hem in de klas gaat komen ? Met zijn moeder afgesproken dat ze nog maar een paar keer gaan spelen in de zomer. Dit jongetje had ook niet zoveel zin in de school, dus wieweet helpt het dat ze elkaar wat beter kennen! De laatste dagen, na het feest, is Rinse in de ‘grote’ groep te vinden. Wat eigenlijk zo slecht nog niet is, toch niet..

Na deze week ook vakantie voor de jongste kinderen en dan (pas) 19 augustus weer naar school! Heerlijk!

Na een reisje Brighton voor het werk, ook weer terug in Zweden en deze week dan eindelijk na vele bezoekjes Skatteverket en Banken ons bestaansrecht echt kunnen vastleggen hier!! Mijn Zweedse ID kaart is binnen! En hiermee ook bij de bank eindelijk een ‘normale’ bankrekening kunnen openen en een bank-id kunnen regelen. Dat laatste is hier nodig voor alle bankzaken, en komt ook weer kijken bij het afsluiten van verzekeringen ed.. Volgende week zijn we hier een weekje vrij van werken, we gaan werken aan andere zaken! Verzekeringen, auto’s omzetten, de buurt hier verkennen.. Genoeg te doen! Zin in een weekje vrij, en zeker omdat het hier ook zomers is!

Bestaansrecht, nu dan toch?!