Nederlandse (verjaar)dag

Nederlandse (verjaar)dag

17 mei 2019 11 Door Grietsje

“mei, maar dan anders”

Onze kinderen hebben op school les van een mevrouw, die hun helpt met de Zweedse taal en zelfs Nederlandse is. Les in je eigen moedertaal. Toen het geregeld moest worden dacht de schoolleiding dat Dutch uit Duitsland kwam. Dit was snel duidelijk toen we binnenkwamen en de schooldirecteur heel aardig ‘Gutentag’ zei wisten wij al genoeg ? Dus dit direct uit de wereld geholpen en met wat nieuw geregel krijgen ze dan toch nu echt les van een “Dutchie” en geen “Deutschie”. Elke week komt de juf een aantal uren langs en  leren onze kinderen weer wat bij! Super geregeld is dit! En zoals meer in Zweden worden de kosten gedragen

 

de gemeente.

Deze zelfde juf heeft afgelopen 5 mei een heuse ‘Nederlandse en Belgische’ middag georganiseerd. We wisten niet zo goed wat te verwachten, maar ons opgegeven en op 5 mei die kant op. We werden verwacht in een speeltuin in de buurt. Daar aangekomen waren we uiteindelijk met een groep van misschien wel 20 volwassenen en heel veel meer kinderen. Echt erg leuk om ervaringen uit te wisselen en de kinderen lekker te zien spelen! De meeste kinderen waren hier al wat langer, en kennen dan ook goed Zweeds. Of hadden een Zweedse mamma of pappa en dan was het soms wat lastig Nederlands te spreken. Maar voor onze kinderen was het een erg geslaagde middag, er waren kinderen in dezelfde leeftijd die ook nog eens heel dicht bij blijken te wonen. Wieweet maar eens wat afspreken! Ook wij als ouders hebben leuke contacten opgedaan en het is heerlijk om even gewoon Nederlands te kunnen kletsen in plaats van Engels of halfbakken Zweeds ‘in de mix met Engels/Nederlands/Fries’!

En dan was er afgelopen week mijn eerste zakenreis, een reisje naar Riga. Samen met een collega de eerste stappen gezet in het zelfstandig les geven over het programma Raystation, waar ik voor werk nu. Hier heb ik jaren met gewerkt, maar niet alle programmaonderdelen gebruikt. Dus er is nog veel bij te leren! Maar in Riga heb ik toch een deel van de presentaties op me genomen en de feedback was goed! Ik moest niet te snel. Voor wie mij kent, de rust zelve, is dat best wel een bijzonder commentaar! Een leuke ervaring, leuke mensen ontmoet, veel geleerd en ook nog een uurtje tijd gehad om de oude binnenstad van Riga te bekijken. Op naar de volgende reis! Binnenkort naar de BeNeLux meeting, weer even naar Nederland dus! Helaas geen tijd voor bezoekjes, want de dag na de meeting is onze tweeling jarig! Dus snel weer terug naar Nacka.

Ook stond er afgelopen week een scripting cursus op het programma. Twee dagen deze cursus gevolgd en nu de beginselen van scripten onder de knie. Voor de niet kenners: Het scripten is eigenlijk het maken/ programmeren van kleine programma’s om te gebruiken met het programma Raystation waar ik dus nu mee werk. Hiervoor gebruiken we Python, een programmeertaal die vrij algemeen bekend is. Maar waar ik nog niet veel mee gewerkt had. Dus een leuke uitdaging voor de komende tijd!

Voor nu zit ik lekker in het zonnetje op mn eerste vrije dag sinds drie maanden, vijf dagen in de week werken hakt er nog wel in.. Maar vandaag een speciale dag! Onze zoon is jarig, en is alweer zes geworden! Feest dus in huis, maar hoe anders dan alle jaren is nu het huis rustig en geen visite op deze dag. Komende weken komen wel de beide pakes en beppes langs. Het voordeel wat we hieruit trekken is dat we drie dagen feest hebben, in plaats van één! Maar aan cadeau’s geen gebrek, Rinse kreeg post met cadeautjes en cadeaus die we al hier hadden. Super! En daarbij ook nog een aantal videogesprekken! Een fijne verjaardagsdag, de eerste in het mooie Zweden?