Vaccineren

Vaccineren

19 april 2019 7 Door Grietsje

“Vaccineren voor Lyme, waarom kent NL dat niet?”

Twee maanden zijn we hier al. Ze zijn voorbij gevlogen. De kinderen zijn naar school. Afgelopen week hun eerste vakantie. We hebben heerlijk weer dus genieten. Niet altijd, soms is er heimwee.. Naar familie, vriendjes, en naar de boerderij. Maar de overhand heeft gewoon heerlijk hier zijn. De rust en Zweedse relaxedheid doet ons goed, doet de kinderen goed. We hebben een heerlijk ontspannen oudste zoon, en dat is anders geweest, en ook de anderen zijn vaak blij en vrolijk. Ze groeien als kool, er moet wat in die Zweedse lucht zitten…

We zijn nu beide aan het werk. Mijn man is thuis aan het werken voor zijn baas in Nederland, en ik naar Stockholm. Beide wennen, maar werken gaat goed! Ons thuiskantoor werkt prima, de kinderen weten als heit daar is dan is hij aan het werk. Ik ben benieuwd waar we over een jaar staan!

In Zweden is veel anders, zo ook nieuwe vaccinaties.. Schoolnurse, schooldokter, en op mijn werk ook. Deze weken inenten tegen TBE. Ik was verbaasd! Al die ellende in Nederland met de ziekte van Lyme (ook bij mij) en nu komen ze hier met inentingen op de proppen…Het is eigenlijk verplicht in deze regio omdat er veel teken zijn in de bossen. En je hier veel in de bossen bent. Bomen zat, we hebben een tuin vol! Dus ik op mijn werk deze prik gehaald, de eerste van een reeks, en gevraagd of mijn familie hier ook voor in aanmerking komt. Tuurlijk, de dokter wijst ons de weg naar een vaccin afdeling in het winkelcentrum vlakbij. Elke dag kun je daar aankloppen en vaccinaties halen (wel tegen betaling). Goed geregeld, afgelopen zaterdag is de rest van ons gezin begonnen met de eerste van de reeks! En wat waren ze allemaal stoer!! Met een sticker en een snoepje weer naar huis, heerlijk! Ik ga straks veel geruster het bos in! Vind die teken opzich niet zo erg, maar wel de ziekte die je er van kan oplopen..

Of naja naar huis, we wilden wat van de omgeving bekijken. Dus hop in de auto en rijden! Heerlijk! Mooi weer, wel wat koud, maar prachtige kastelen bezocht en de omgeving wat verkent buiten Stockholm. Mochten we een ander huis kopen dan willen we wat verder bij de stad vandaan, dus een reis met dubbele reden. We wonen nu prachtig, dus zeker geen haast. Maar een beetje omgeving verkennen kan nooit geen kwaad.

En dan dat persoonsnummer… daar waar ik eerder vertelde dat het zes weken zou duren is het nu al ‘at least twelve weeks’ geworden.. Niet heel erg zou je denken. Maar in Zweden kan niks zonder persoonsnummer, gewoon onze rekening gebruiken kan wel, maar geen abonnementen afsluiten, geen verzekeringen, ik krijg zelfs nog niet uitbetaald tot nu toe…leuke eerste paycheck wordt het straks! Maar ook vervelend. Voorheen kreeg je een voorlopig nummer, maar dat is per 1 januari afgeschaft als je van plan bent langer dan een jaar te blijven in Zweden.. Gelukkig is mijn nieuwe baas hier in overleg met het Skatteverket tot overeenstemming gekomen dat ik toch eerst een fictief nummer krijg. Dus eindelijk volgende week krijg ik mijn eerste loon! Super werk van mijn collega op HR! Helaas is het nummer alleen voor m’n loon, dus de rest moet nog ‘even’ wachten…

En, denken jullie misschien, kan dat vaccineren wel zonder persoonsnummer dan?

Ik heb dat ook gedacht en nagevraagd. Maar vaccineren mocht gelukkig wel ‘alvast’ zonder persoonsnummer. Omdat dit voor de kinderen beter was qua vaccinatieschema! Kindvriendelijkheid, check!