Werk

Werk

12 april 2019 4 Door Grietsje

“Inburgeren op je werk”

Daar sta je dan.. In Zweden, bij een bushalte op een plek die je nog niet kent. En dan maar hopen dat je op tijd op je werk komt. Gelukkig heeft Zweden een app, SL, die je

 

het OV in regio Stockholm heen kan loodsen!

De eerste werkdag is ‘gelukt’, op tijd, allemaal nieuwe collega’s ontmoet, het gebouw gezien, een gekke dag. Ik kende m’n oude werk van binnen en van buiten, de collega’s al lange tijd, jaren. En nu weet ik niks, ken ik niemand en begin ik weer bij af. Maar het was een goed en fijn welkom, een goed begin! En om een uurtje of half zeven ’s avonds ben ik weer thuis, met het OV!

Nu een paar weken later begin ik langzaamaan m’n weg weer te vinden in het doolhof van documenten, verwachtingen en letterlijk gezien het gebouw (gelukkig hebben ze een plattegrond gemaakt). Op kantoor met nog 5 andere collega’s leer ik de basis van wat m’n werk gaat inhouden. En heb ik m’n eerste cursussen gevolgd! Protonen, die hadden we op m’n oude werk niet. Dus aan de studie. En advanced treatment planning, de advanced kant van het programma. Waar we in Leeuwarden ook nog niet veel van gebruikten. Leuk, nieuwe kennis! Het doel van deze en volgende cursussen is dat ik ze, over een poosje, zelf ga geven! Leuke vooruitzichten! Het afkicken is begonnen, want tijdens die cursussen denk ik vaak ow dat is handig, kunnen we daar voor gebruiken of ow…dit zou handig zijn in plaats voor die werkwijze…Ik ben het RIF nog lang niet vergeten, dat zou ook wel wat gek zijn in een aantal weken na 15 jaar. Dus (oud)collega’s, MCO, deformable registration, adaptive (re)planning?

Elke dag op kantoor is anders dan ik gewend was, maar dat wil niet zeggen dat ik er niet aan kan wennen… Zo begint de werkdag hier om half negen, relaxte tijd om te beginnen! Tenminste dat zou je denken, maar meestal ben ik de eerste. En om een uurtje of negen zijn de meesten binnengedruppeld en ontbijten we met z’n allen. Ontbijt staat elke ochtend klaar, van de baas. En elke woensdag zijn er ingrediënten om een smoothie te maken, ook lactosevrij. Een potje tafelvoetbal op zijn tijd om even actief te zijn in de pauze en weer fris verder te kunnen werken.

Hoe anders dan op m’n oude werk, heb ik nu vooral veel mannelijke collega’s. En ja, dat is anders! Daar mis ik dan wel m’n oude collega’s (ook de mannen wel een beetje hoor..), de social talks gaan toch over heel andere zaken…. Voetbal, nintendo-spelletjes, films, netflix en dan ook nog meestal in het Zweeds. Ook leuke gesprekken over kinderen en huizen, maar toch denk ik dan even terug aan de (meestal) Fryske conversaties over hoe was je weekend, kinderen/gezin/ouders, hoe zullen we dit of dat aanpakken, maar ook gesprekken over karpers, hardlopen, triatlons, huizen(bouw), paardensport etc. Vandaag, een aantal weken verder op het werk, betrap ik mezelf erop dat ik ook geen broodje mee heb, en toch ook een warme hap ga halen. Op struuntocht met een aantal collega’s naar één van de vele ‘lekkere spots’ voor afhaalmaaltijden in Stockholm in de buurt van kantoor. Ze weten hier hoe dat moet. Afhaalplekken all-over-the-place. Misschien is het inburgeren een beetje begonnen?!