School

School

3 april 2019 9 Door Grietsje

“school of kinderopvang”

Hier in Zweden starten de kinderen op een leeftijd van 6 jaar met ‘forskola’, dan begint dus eigenlijk pas de kleuterschool. Onze zoon (5) helemaal blij, want hij hoeft nu niet naar school. Of in ieder geval dat dacht hij! Maar aangezien wij beide werken, gaan de jongste twee nu vier ochtenden in de week naar de kinderopvang. Heet eigenlijk ook al ‘forskola’, dus onze zoon toch naar school, vind hij, en onze jongste dochter (3) helemaal blij en stoer, want ze mag naar school en zit in dezelfde ‘klas’ als haar grote broer! De kinderopvang waar ze heen gaan is van buiten spelen en buiten ontwikkelen. Past in ons straatje. Waar ze in Nederland al in de kring zitten en in groepjes werken, gaan ze hier twee dagen in de week naar buiten. Het bos in met de hele groep, en daar ook eten koken en een rust/slaapmoment houden. Dan zo rond enen lopen ze weer terug naar de opvangplek en halen wij ze weer op.

Na 6 weken thuis is het dan eindelijk vandaag zover! De oudsten mogen ook naar school. Na wat heen en weer geregel toch op de school hier dichtbij. Loopafstand van ongeveer 5 minuten.  Op school begint onze oudste zoon (10) met naailes, en onze oudste dochter (10) met woodcraft. En dat vinden ze allebei eigenlijk best heel leuk! Na de vakantie worden de groepen gewisseld. Maar jongens en meiden zijn hier gelijk. Dus iedereen krijgt beide lessen. Het systeem is eigenlijk een beetje als het middelbare school systeem in Nederland. Een lesrooster, lessen op verschillende tijden en verschillende dagen. De maandagochtend starten ze met ‘sovmorgon’, wat een uitslaapmorgen inhoud. De lessen starten pas om 9.20uur. Hoe fijn is dat! De leraren hebben daarentegen elke maandagochtend vergadering.

Voor de hele week is er ook een maaltijdrooster. Elke dag krijgen alle leerlingen een warme maaltijd tussen de middag. Geregeld en betaald

 

school. Dus geen gesleep meer met broodbakje met inhoud al dan niet gezond. En bekers, waarvan de inhoud altijd in de tassen beland.. En zo op de eerste dag vond de tweeling het nog lekker eten ook. Vis met groente! Morgen maar zien wat het menu weer brengt. Ook op de opvang krijgen de kinderen warm eten, ook op de ‘bosdagen’. In het bos koken ze in een grote pan boven het vuur, en zitten alle kinderen eromheen op boomstammen.

Voor deze bosdagen moesten we nog wel even winkelen. Alle kinderen hebben hier regenkleren aan, in de winter gevoerd met fleece. Wat ze warm houdt. Want hoe warm of koud of nat het ook is. Buitenspelen kan altijd! En buiten eten ze ook, verven ze, kleuren.. De regel is dat ze pas naar binnen gaan als de kinderen staan te bibberen of niet blij meer zijn. En de ervaring is dat dit niet snel gebeurd.

Vooralsnog een goede start van onze schoolmomenten in Zweden. Bijna een beetje eng.. Zouden de kinderen echt zo snel wennen?