Boodschappen

Boodschappen

27 maart 2019 6 Door Grietsje

“boodschappen is weer een feestje”

Inmiddels alweer een paar weken in Zweden. Ons nieuwe huis begint alweer wat te wennen. Zelfs de kinderen zeggen dat het huis weer wat went, ‘mar ut fjilt nog net as thus mem’. Gelukkig hebben we die illusie niet, en vertellen we de kinderen ook keer op keer dat het niet gelijk zoals ‘thuis’ voelt. Maar dat we wel met zijn allen hier zijn, en dat dat is waarom we het ons nieuwe thuis zullen gaan noemen en vinden in de toekomst.

Zoals in elk huis, zijn er boodschappen nodig. Waar we gewend waren op alle etiketten te letten, alle zuivel te moeten laten staan. Altijd vrij simpel te eten, omdat ik helaas lactosevrij moet eten. Lactose-intolerantie, in Nederland begint erkenning net wat te komen. Dat restaurant ook lekkere gerechten klaar kunnen maken. Want hoe vaak hebben we niet meegemaakt dat mijn lactosevrije gerecht gewoon het gerecht was maar dan zonder alle ingrediënten die lactose bevatten. Dus geen saus, toevoegingen, geen smaak..

Dan stap je een Zweedse supermarkt binnen, en heb je in plaats van zoeken tussen zuivelproducten naar die ene yoghurt die je wel kan eten. Een paar meter zuivel met allemaal lactosevrije producten! Van vla en yoghurt, boter, toetjes tot kookroom en crème fresh! Wat een luxe ? En dan tref je het ook nog met een lieve husband die erg lekker kan koken!!

Niet alles is weelde in de supermarkt, we zijn toch Nederlanders en die zijn gewend aan makkelijk eten. Een pot groente, een pakje mix voor macaroni, dat kennen ze hier niet. Gelukkig hebben ze wel groente in de diepvries, en een aantal potjes pastasaus voor de makkelijk dagen, en de andere dagen vers.

Brood eten doen ze hier alleen als ontbijt en als extra gerecht bij het diner. Twee keer warm, een lichte maaltijd/salade tussen de middag en een zwaardere maaltijd ’s avonds. Kom ik op mn werk met mn gesmeerde broodjes, zit je dan tussen al die lekker geurende gerechten… Ik denk dat ik die zweedse traditie toch maar snel moet overnemen…Die gekke ‘dutch-people’ Zweden vinden het verbazend dat we de dag doorkomen op een broodje! En dan hagelslag…tsja…nooit van gehoord. Ja, ze weten dat Nederlanders ‘sprinkles’ op hun brood doen.. Hier kennen ze dat alleen op een ijsje. Gelukkig kon er in onze verhuisauto nog een doosje Venz pure hagelslag mee!