Skatteverket

Skatteverket

23 maart 2019 14 Door Grietsje

“Met het OV naar Stockholm”

De eerste week is voorbij gevlogen! Alle spullen uitpakken en een plek geven. Omdat ons huis half gemeubileerd is kunnen we ook meer dan van tevoren gedacht ingepakt laten en opslaan in de ‘bij-ruimte’ beneden het huis. Dit is eigenlijk wel ideaal, aangezien we dit huis huren voor eerst een jaar en we niet weten hoe lang we er verder precies kunnen en willen blijven.

Ons eerste ‘uitje’ staat al gepland. We moeten met zijn allen naar het Skatteverket. Omdat we van plan zijn een jaar of langer te blijven moeten we ons inschrijven bij de Zweedse Belastingdienst en aanvraag doen voor een ‘personsnummer’. Zonder dat nummer besta je niet in Zweden. Vandaar het Skatteverket op het programma.

We hebben afgesproken met onze contactpersoon, en zo staan we buiten het kantoor te wachten. Keurig op tijd, eigenlijk wat te vroeg.

Onze eerste ervaringen met het openbaar vervoer zijn goed. Tenminste nadat we uitgevonden hadden dat je een kaartje nodig bent, contant betalen in de bus is er niet bij. De buschauffeur die we onze eerste reis troffen kon ons alleen maar duidelijk maken dat we een kaartje nodig hadden, hij kende geen Engels en wij te weinig Zweeds. Zo stonden we weer naast de bus, maar nog geen idee waar we dat kaartje dan zouden moeten gaan halen.. Gelukkig was een mevrouw die achter ons stond in de rij, en het ‘gesprek’ gevolgd had zo aardig ons de weg te wijzen!

Daar stonden we dan, met de bus en metro, midden in Stockholm bij het Skatteverket, buiten te wachten. En het is Zweden, winter, dus stervenskoud.. De bewakingsmeneer die de rij voor het Skatteverket in de gaten hield..ja, een rij… Vroeg ons of we niet binnen wilden wachten! Hoe aardig, blijkbaar zien we er toch lief uit?

Onze contactpersoon komt exact op tijd, dus op naar de aanvraag. Denk je naar een loket te kunnen, nee, eerst moeten er nog tig digitale formulieren ingevuld worden. We trekken al wel vast een nummertje, de ruimte is stampvol, dit kan nog wel eens even gaan duren.. Gelukkig zijn onze kinderen heel rustig, en breken ze nooit de boel af…Onze beste bewakingsman kwam nog even buurten, de kinderen vast even in de gaten houden. En gelukkig waren we toen snel aan de beurt! De formulieren alleen waren niet genoeg, alles moest nog een keer gekopieerd, inclusief paspoort en ID kaarten. Die ID kaarten zijn Europees toch? Nou hier in Zweden kennen ze die niet, gelukkig hadden we 1 paspoort. Dat was voldoende..

En nu, afwachten.. Kan tot zes weken duren. En weer naar huis. De beste bewakingsman vraagt of het gelukt is, en verwelkomt ons in Zweden! Aardige man. Nu maar afwachten of dat nummer er ook een beetje snel komt.

Weer naar huis met het OV, en daar lekker bijkomen van de Zweedse bureaucratie.